Oana Raluca Cueşdeanu
Psiholog clinician & Psihoterapeut
PROBLEMA SEXUALITATII ÎN ADOLESCENŢĂ
Adolescenţa definită ca perioadă de dezvoltare a vieţii umane cuprinsă între pubertate şi maturitate, este etapa în care sexualitatea ocupă un rol central. Dacă la vârsta pubertăţii apar primele manifestări ale erotismului, sub forma unor „aspiraţii erotice” a unor „ dorinţe nedefinite sau emoţii fără o cauză”, în adolescenţă simţurile devin mai puternice, mai vii. Instinctul erotic apare acum sub formă de dorinţă pur fizică , prin localizarea la nivelul organelor genitale, fiind resimţit şi ca o „mişcare sufletească interioară”.
Erotismul fizic este raportat diferit în funcţie de sex. Băieţii trec rapid de la experienţa autoerotică la practica uniunii sexuale, aceasta raportându-se la satisfacerea orgoliului personal şi la dorinţa de a poseda. La fete în schimb acceptarea uniunii sexuale este prezentă sub forma unei lupte interioare între dorinţa sexuală şi instinctul de conservare a integrităţii fizice.
Un aspect important al sexualităţii în adolescenţă îl reprezintă intrarea în viaţa sexuală. În acest sens vorbim despre 2 probleme : în primul rând despre „iniţirea sexuală” şi în al 2-lea rând despre „prima experienţă sexuală”.
„Iniţierea sexuală” este legată de modelul sociocultural şi de valorile moral- religioase ale grupului social din care adolescentul face parte. În acest sens un rol important revine concepţiei şi atitudinii adulţilor. Pentru adolescenţi „iniţierea sexuală” implică spargerea unor tabu-uri şi descoperirea adevăratului sens al unor mistere, moment însoţit de teamă , curiozitate, nesiguranţă în faţa necunoscutului dar şi de dorinţa de „a afla” şi „a face”pentru a deveni conform cu adulţii.
„Prima experienţă sexuală” a unui adolescent are o valoare fundamentală pentru viitorul model de comportament sexual al individului. Pentru bărbat, prima aventură poate fi decisivă. Ea determină atitudinea bărbatului faţă de femeie , care se va fixa o dată pentru totdeauna. Prima experienţă sexuală poate fi marcată fie de reuşită, fie de eşec. În cazul unui eşec consecinţele pot fi , din punct de vedere psihosexual- neîncrederea, instabilitatea, imaturizarea emoţional afectivă, schimbarea frecventă a partenerului, lipsa de încredere în partener, incapacitatea de a constitui un cuplu stabil, sentimente de insecuritate şi insatisfacţie.
În cazul în care adolescentul este bine pregătit pentru o viaţă sexuală, „prima experienţă” va trece fără angoase şi nu va avea caracterul unui eşec , ci al unui pas important în maturizarea lui , care îi va marca „intrarea în viaţă”.
În acest sens sens te întreb pe tine cititorule-părinte „ când vei înţelege importanţa abordării problemei sexualităţii cu adolescentul de lângă tine ?”