Oana Raluca Cueşdeanu
Psiholog clinician & Psihoterapeut
DE VORBA CU PSIHOLOGUL…
Cititorii noştrii mă întreabă de ce un psiholog abordează subiecte privind sexualitatea la bărbaţi şi femei … Poate ar fi mult mai uşor ca aceste subiecte să rămână tabu. Dar în realitate ele există , iar aşa cum cu toţii stim, dincolo de aspectele sociale, economice sau de altă natură, un rol important în situaţiile de criză individuală sau familială îi revine şi laturii psihosexuale. Psihologul se confruntă cu problemele de cuplu, dar de multe ori motivul pentru care acesta „îndrăzneşte” să apeleze la consiliere este unul mascat- „copilul meu nu învaţă; copilul meu nu vrea să mai doarmă singur ; copilului meu îi este frică de întuneric”,etc. Adesea în spatele unui cuplu marital cu o aparenţă bună , normală , se ascund importante tulburări funcţionale psihofamiliale, psihosexuale, tulburări privind rolurile şi identitatea unuia sau altuia dintre parteneri.
În cadrul cuplurilor tinere , dacă legătura dintre aceştia s-a constituit fără o pregătire prealabilă, fără o cunoaştere reciprocă a partenerilor pot apare conflicte bazate tocmai pe trăsăturile de caracter imature ale partenerilor. Dar nu de putine ori conflictele dintre aceştia pot îmbrăca o problematică sexuală având la bază impotenţa, anorgasmia , ejacularea precoce. Astfel de crize pot aluneca foarte uşor spre instalarea unor „fenomene” ca frigiditate în cazul femeilor sau stări de impotenţă în cazul bărbaţilor.
Există şi cupluri tinere în care se constată o convieţuire cu una dintre familiile de origine a unuia dintre parteneri, de care acesta este încă dependent. În astfel de familii se pot instala stări de tensiune bazate în general pe diferenţele de opinii între generaţii, cuplul tânăr umbrit fiind de experienţa cuplului matur al părinţilor. Acesta din urmă, în dorinţa de a ajuta, poate ajunge chiar să sufoce existenţa cuplului tânăr, fapt care determină de multe ori nemulţumirea unuia dintre parteneri. În această situaţie comunicarea între partenerii grupului marital tânăr poate apare din ce în ce mai problematică şi poate genera la rându-i probleme din sfera sexualităţii.
La cuplurile în care apar copii, responsabilităţile de zi cu zi, stress-ul acumulat , lipsa intimităţii conjugale, problemele de sănătate ( chiar dacă sunt minore) care pot apare la unul dintre parteneri sau la copii acestora , neglijarea soţului din partea soţiei care devine extrem de ocupată cu creşterea copilului/copiilor, neglijarea aspectului fizic al unuia dintre parteneri, etc. toate pot marca în mod devastator cuplul, ajungându-se implicit la creionarea unor conflicte şi în sfera sexualităţii.
Iar dacă ne referim la cuplurile mai mari în etate, problema sexualităţii nu se diminuează ci capătă puţin alte semnificaţii: apar crizele de involuţie a individului, traducând în acest caz declinul general al persoanei din punct de vedere psihobiologic, existând o discordanţă frapantă dintre virilitatea cerebrală la care individul nu poate renunţa şi o decrepitudine/ decădere fizică evidentă, manifestată prin diminuarea marcantă a potenţei sexuale.
Dimensiunea paletei conflictelor maritate este mult mai extinsă , ascunzând în spatele lor extrem de variate probleme. Dar în general transferul problemelor se va realiza spre latura sexualităţii cuplului, iar situaţia inversă în care problemele sexualităţii lovesc stabilitatea cuplului nu trebuiesc neglijate. Iată de ce mă aştept ca prin prisma maturităţii fiecăruia să reuşim să înţelegem problematica sexualităţii din această perspectivă, psihologică.