TULBURĂRILE DE DINAMICĂ SEXUALĂ LA FEMEIE

Home » Psihoterapie » TULBURĂRILE DE DINAMICĂ SEXUALĂ LA FEMEIE

Psiholog Oana Raluca Cuesdeanu

Oana Raluca Cueşdeanu
Psiholog clinician & Psihoterapeut

 

 

TULBURĂRILE DE DINAMICĂ SEXUALĂ LA FEMEIE

Disfuncţiile sexuale presupun perturbarea procesului actului sexual sau apariţia durerii în timpul actului sexual. Ele pot fi primare adică apărute la primul raport sexual sau secundare adică apărute la un moment dat , după o perioadă de funcţionare normală. De asemenea ele pot fi generalizate- adică disfuncţiile se manifestă indiferent de situaţii , de parteneri , de tipurile de stimulare; sau situaţionale – dacă disfunCţiile sunt limitate la situaţii, parteneri, modalităţi de stimulare.

Disfuncţiile sexuale se pot datora unor factori psihologici sau unora combinaţi- adică factori psihologici şi organici ca urmare a unei maladii sau a medicaţiei pentru o anumită boală. Disfuncţiile sexuale feminine sunt : vaginismul, frigiditatea şi anorgasmia.

Vaginismul reprezintă o stare anormală în care actul sexual este imposibil de realizat din cauza unei contracturi reflexe şi involuntare a muşchilor vaginului şi ai coapselor, astfel încât copulaţia nu mai este posibilă sau devine extrem de dureroasă pentru femeie. Una din cauzele principale ale vaginismului o reprezintă teama femeii în faţa unui posibil agresor. În mod inconştient femeia percepe partenerul ca pe un agresor şi actul sexual ca pe o agresiune. Alte cauze pot fi amintiri traumatizante reale sau fantasmante, experienţe anterioare nesatisfăcătoare, erori de identitate sexuală , violuri sau abuzuri sexuale.

Femeile care sunt predispuse vaginismului sunt fie fetele care nu şi-au început relaţiile sexuale, femeile aflate în conflicte maritale, sau cele aflate în declin genital şi/ sau cele care au suferit traumatisme ca viol, abuz sau intervenţii chirurgicale.

Frigiditatea reprezintă incapacitatea femeii de a simţi plăcere sexuală. Cauzele frigidităţii pot fi : teama de actul sexual, sentimentul de obligaţie de a avea raport sexual, prezenţa unor conflicte maritale, şi/sau ca şi în cazul vaginismului, istorii de viol, abuz sau intervenţii chirurgicale. Frigiditatea se asociază cu o stare de nelinişte , irascibilitate, tensiune psihică, cu senzaţia de insatisfacţie, toate acestea putând cu timpul să ducă la dezvoltarea unui complex de inferioritate al femeii respective. Din punct de vedere psihosexual frigiditatea este considerată a fi “o nevroză în doi”. În sensul acesta se apreciază că frigiditatea este adesea legată de prezenţa unui partener lipsit de tact, în asemenea măsură încât se poate afirma că “nu există femei frigide, ci bărbaţi nepricepuţi”. Ca tratament se poate apela la psihoterapie , de foarte multe ori psihoterapia cuplului fiind extrem de indicată.

Anorgasmia este incapacitatea de a ajunge la orgasm. În prima perioadă a veţii sexuale anorgasmia este considerată a fi normală. Ea se datorează temerilor femeii şi au ca şi consecinţă lipsa de lubrifiere a vaginului.

În ceea ce priveşte atitudinea femeilor faţă de aceste probleme sexuale pot spune că din păcate ele afişează sau mimează multă vreme o stare de normalitate. Deasemenea ele caută să mascheze faţă de partenerii sau soţii lor aceste “deficienţe”, din teama de a nu fi abandonate. Mai mult decât atât ele caută să le creeze partenerilor impresia unei satisfacţii reciproce, pentru a menţine un climat emoţional afectiv şi o comunicare erotică pozitivă.

Commentarii

  1. Danny on March 6, 2013 at 10:09 am said:

    Buna,niste explicatii foarte folositoare,pe tema care din pacate nu este discutata frecvent dar de actualitate si dupa cum se si precizeaza in articol,ascunsa de majoritatea celor in cauza.Trebuie sa recunosc ca am tot cochetat daca sa scriu sau nu acest comment,dar neavand inca un raspuns cu privire la anumite “teme” care sunt prezentate aici,vreau sa stiu daca e normal sau nu ceea ce inca nu am reusit sa inteleg la partenera de cuplu.
    Sa zicem ca la inceputurile relatiei,a existat ceva urma de frigiditate,ceea ce consider normal pentru orice cuplu care are de-aface cu un partener care nu a mai intretinut pana atunci raporturi sexuale.
    Este prima data cand intalnesc termenul de anorgasmie,ceea ce mi-a adus raspuns la multe intrebari.In timp am depasit si acest obstacol,fara sa constientizam despre ce a fost vorba,si vreau sa intreb daca poate sa aiba si alte cauze decat cele prezentate,pentru ca discutand deschis,nu am reusit sa aflam ce asanumite temeri ar fi putut contribui;iar ca barbat ma declar putin cinic in legatura cu articolul respectiv,fiind poate putin prea feminist.Astept cu nerabdare un eventual articol despre disfunctiile barbatilor legate de aceasta problema.Toata stima si admiratia pentru sfaturile date.Au fost bine primite.

    • Articolul in sine prezinta intr-adevar “paleta” tulburarilor de dinamica sexuala la femei. Interesul tau legat de acest subiect am sa incerc sa-l sustin printr-un articol cu acelasi subiect privit din latura masculina…as spune …in curand …Multumesc pentru sugestie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cum ne calmăm atunci când „ne sare țandăra”

Contact:

Str. Ion Creanga
540069 Tg.Mures
Mures, Romania

Telefon:

0744 438 339 – Oana Raluca Cueşdeanu
0743 370 932 – Alina Potcoava
0740 181 588 – Raluca Socaciu
0744 439 826 – Alexandra Costea
0745 282 279 – Maria Horumb

Email:
oana_cuesdeanu@yahoo.com
alina.potcoava@gmail.com
ralu.socaciu@gmail.com
alexandraminodoracostea@yahoo.com
maria_horumb@yahoo.com

Unde ne gasesti

Webdesign & SEO by Semne Design